Pages

Cheesecake Biskut : Resepi

Wednesday, 19 October 2016

Hari ni tekak sis tetibe rasa nak makan Cheesecake Biskut. Mengada pulak tekak nih. Jadi sis terus bangun masuk dapur tadi cari bahan, kebetulan semua bahan nak buat Cheesecake Biskut nih ada! Apa lagi bukak langkah terus buat Cheesecake Biskut nih!


Cuba cakap siapa je yang tak suka Cheesecake Biskut 
yang berkrim meleleh gitu, yang paling penting senang 
dan mudah gilos nak buat! 10 minit pun siap dah.


BAHAN-BAHAN CHEESECAKE BISKUT

DELUXE CRACKERS:

Okay untuk deluxe crackers nih, sis pilih biskut nih sbb dia mudah, tak cepat patah, sedap dan comel :) Memang dari kecil sis suka makan biskut nih cicah celup dengan milo! Alamak sodap eh, berbunyi pulak perut nih.

SUSU SEGAR DUTCH LADY:

Okay susu segar pulak tak kisah lah nak full cream ke, low fat ke, segala jenis susu pun boleh. Tapi sis lebih prefer low fat, yela kang kalau full cream, terlebih cream pulak kang badan nih. Hihi nak igtkn diri sendiri je nih or bagi sesiapa yang nak jaga badan.

SUSU PEKAT MANIS:

Susu pekat manis nih pun tak kisah brand apa2 pun 
uolss guna lah okay, as long as susu pekat manis :)

NESTUM:

Nyamnyam nestum! Sedapnya! Nestum pun tak kisah nak original ke, nak madu ke,  nak oat ke, up to uolss okay. Tapi sis pilih Nestum Original sbb takdolah manis sangat nanti Cheesecake Biskut sis.

CREAM CHEESE:

Okay sis tak power sangat bab Cream Cheese nih, tapi selalu sis akan beli brand nih je. sebab mcm ramai guna yang nih je, recommended kot cream cheese nih.


Muhahaha sikit en bahan nak buat Cheesecake Biskut nih? Sebab tuh sis suka buat dan terus makan. Senang gilos, takyah masuk oven, takyah bakar dan sewaktu dengannya. Plus bahan2 nih confirm ada dlm peti ais punya, cream cheese je nak kena beli.


CARA-CARA MEMBUAT CHEESECAKE BISKUT

1) Pukul cream cheese sampai lembut.

2) Masukkan 1/2 susu pekat, kalau suka manis tambah lagi.

3) Pukul lagi sehingga sebati. Okay siap part nih, letak tepi jap.

4) Then celup Deluxe Crackers dlm susu dutch lady dan susun dlm loyang.

5) Sapu cream cheese atas biskut, jangan tebal sangat,

6) Ulang layer sampai habis biskut.

7) Layer atas sekali letak cream cheese banyak sikit.

8) Then taburkan nestum and masukkan dlm peti ais.

9) Agak2 dah keras sikit tuh boleh lah serbu makan.


LIKE & SHARE, THANK YOU.
LEAVE YOUR COMMENT DOWN BELOW :)

No comments:

Post a Comment

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS